Over de Auvergne

Steeds meer mensen komen naar de Auvergne en terecht: het is een prachtige regio die veel te bieden heeft, maar vooralsnog vrij onondekt is gebleven.

Toerisme in de Auvergne

De Auvergne heeft zeer veel te bieden voor toeristen: prachtige en unieke landschappen, heerlijk eten, pittoreske dorpjes, etc. Daarnaast staat de Auvergne bekend om de schone lucht, de geneeskrachtige bronnen en de vele buitenactiviteiten. Zo kunt u eindeloos wandelen over de vele wandelpaden en via de vele uitgezette routes, maar ook mountainbiken, vissen, zwemmen, kanovaren, klimmen, en zelfs extremere activiteiten ondernemen als parachutespringen, raften, parapenten en bungeejumpen. Kinderen kunnen zichzelf laten voorttrekken door een echte sledehond of met een all-terrainstep een heuvel afsteppen. Ook uniek is de vélorail, waarbij u in een kar over een oud spoor fietst.

Wat is er te doen in de Auvergne?

Heel veel! Op deze site vindt u via  het menu allerlei activiteiten, van het bezoeken van een kasteel of dorpje tot lichamelijke activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen, klimmen, bungeejumpen, enz. Ook vindt u speciale activiteiten die leuk zijn met kinderen.

Op de pagina ‘evenementen’ vindt u verschillende evenementen, zoals markten, lokale feesten, concerten, brocantes en nog veel meer. Via het submenu vindt u een kalender per soort evenement.
Wekelijkse markten in de Auvergne vindt u onder Evenementen>markten. Hier vindt u per departement welke markten er zijn.

De departementen van de Auvergne

De Auvergne bestaat uit 4 departementen: de Allier (03), de Cantal (15), de Haute-Loire (43) en de Puy-de-Dome (63). Elk departement heeft zijn eigen karakter.
departementen

De vulkanen van de Auvergne

De Auvergne dankt zijn unieke landschap natuurlijk grotendeels aan de vele vulkanen, waarvan de eersten zich ongeveer 22 miljoen jaar geleden begonnen te vormen.

Ontstaan

Door de verschuiving van aardplaten ontstonden breuken in de aardkorst, waardoor het magma naar boven kon komen.

Soorten vulkanen

Kegelvulkanen – een heftige uitbarsting met gas, as en slakken die ver de lucht in worden gestuwd en die rond de schoorsteen opgehoopt worden.
Orgelpijpen – wanneer de druk afneemt en de lavastroom vloeibaarder wordt, stroomt de lava uit de vulkaan en zet zich af op de flanken. Als de lavastroom dik is, dan trekt het zich tijdens het stolen samen, waardoor het in prisma’s verdeeld wordt. Deze langwerpige prismavormen worden ook wel orgelpijpen genoemd. Voorbeelden ziet u op vele plekken in de Auvergne, bijvoorbeeld in Usson, Bort-les-Orgues, Prades, etc.
Koepelvulkaan – de uitbarsting is minder heftig. Een dikke stroperige lava stroomt langzaam uit de vulkaan en stolt tijdens het stromen. Er ontstaat een koepelvorm, zonder krater bovenop. De Puy-de-Dome is hier een goed voorbeeld van.
Wanneer het water blijft staan in de krater van een vulkaan, wordt er een kratermeer gevormd, dat een ‘maar’ wordt genoemd. Hiervan zijn er vele in de Auvergne: het lac du Bouchet, het lac de St-Front, het Lac Pavin, het lac de la Godivelle-d’en-Haut, etc.

Gebruik

Lavabrokken werden al in de middeleeuwen gebruikt voor de bouw van huizen, kerken en kathedralen en ook vandaag de dag worden kleinere brokjes ‘puzzolaan’ nog veel in de wegenbouw en bij de renovantie van vloeren van huizen gebruikt.

Vulkanen vandaag

Wanneer u de Auvergne bezoekt, mag het onderwerp vulkanen natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig kunt u het onderwerp in allerlei vormen gieten:
-houdt u van kerken, bezoek dan eens een kerk of kathedraal van lavasteen (zoals die Van Le Puy-en-Velay of Clermont-Ferrand) of beklim de ‘dyke’ van St Michel d’Aguilhe in Le Puy-en-Velay met het typische kerkje bovenop
-willen de kinderen naar een pretpark? Ga dan naar Vulcania, waar ze middels allerlei attracties veel plezier beleven en ze misschien ook iets opsteken over vulkanen
-is het warm en gaat u liever zwemmen? Ga dan eens naar een kratermeer, de prachtige natuur krijgt u er gratis bij!
-houdt u van wandelen? Beklim dan eens een vulkaan of, indien u niet van klimmen houdt, kies een wandeling waarbij u langs vulkanische verschijnselen (zoals orgelpijpen) komt.
-houdt u van musea? Ga dan eens naar een vulkaanmuseum, zoals de vulkaan van Lemptégy of het kleinere museum over de Mont Bar in Allègre.
Kijk voor suggesties onder het menu-item natuur > vulkanen